Monday 9 March 2020

Insaf setelah nyawa terancam!

Baru sedar diri rupanya, setelah bertahun hidup dengan dua perkara ini, baru hari ini saya rasa betul-betul sedar diri. Itu pun setelah BP naik 170/100 dan gula dalam darah pula tahap 13, tinggi gila...ngeri pula rasa.

Setiap kali jumpa doktor, berbuih mulut doktor nasihatkan saya, betullah orang cakap selagi tak bertembung dengan sesuatu yang menginsafkan, selagi itulah kita tak akan dengar cakap orang yang lebih tahu.

Jadi kes saya ini ialah 'berasa insaf setelah nyawa terancam,' haa tajuknya over sikit kan tapi ini adalah kebenaran. Jika saya tidak ambil tindakan atau langkah proaktif terhadap keadaan kesihatan ini, tidak mustahil esok lusa saya PADAM! Tapi disebabkan saya nak hidup lama lagi (sambil berdoa dan memohon pada yang di atas supaya bagi saya peluang atau extra usia) maka saya berusaha untuk kurangkan berat badan supaya reading BP cantik dan begitu juga dengan gula. Ini kerana saya nak travel lagi, nak naik Gunung Kinabalu, nak buat horse riding dan yang paling saa nak buat ialah pakai baju kebaya Kota Bharu raya ni..hehe ada beran!

Oleh itu setiap Selasa dan Khamis saya akan ke kolam renang dan teliti food intake setiap hari. Minima kalori yang sesuai dengan berat saya ialah 1,531 cal setiap hari. jadi saya kena pastikan apa yang saya ambil untuk hari ini, jumlah calorinya tidak melebihi 1,531..ok small matter. You can do it Shasha!

Patin Tempoyak Kak Nik..

Saya tak pernah cuba patin tempoyak di Kedai Kak Nik walaupun dah banyak kali ada rakan beritahu masakan patin di kedai berkenaan sedap d...