Sunday 24 September 2017

ER Beach Cleaning Pantai Tanjung Tuan..

Saya pun tak pasti macam mana saya boleh ada kudrat untuk mendaki Bukit Batu Putih di Pantai TanjungTuan minggu lepas, yang saya pasti tiada penyesalan melakukannya walaupun lepas balik dari PD, kaki dan badan lemau sebab letih. Saya kira ini adalah letih yang nikmat kerana banyak perkara saya belajar daripada adik-adik yang terbabit sama dalam projek pembersihan pantai di PD ini. Ketika Rahmad tanya saya nak join tak event bersih pantai, saya jawab selamba, nak! Tanpa tanya terlebih dahulu apa aturcaranya. Dia bagi tahu saya katanya ada kegiatan mendaki bukit yang rendah saja sambil mengunjungi rumah api di pantai berkenaan. Dalam fikiran saya, wahhh rumah api tu, sure gambar insta saya cantik nanti tapi hakikatnya gambar ke mana saya ke mana.

Kalau ikut perancangan kami akan buat beach cleaning dulu kemudian sebelah petang baru nak mendaki dan naik ke rumah api, tapi disebabkan faktor cuaca mereka dah tukar plan kepada mendaki dulu dan beach cleaning akan berlangsung waktu petang. Saya sebenarnya sudah merancang untuk skip acara mendaki dan mengunjungi rumah api kerana saya tidak melakukan sebarang latihan membabitkan stamina, namun keadaan mengubah saya untuk ikut serta. Tak mahulah saya duduk seorang di tepi pantai sedang mereka semua mendaki. Tambahan pula Rahmad dan Idah (isterinya) yang ajak saya join ni pun sudah membakar semangat saya untuk mendaki sama. Katanya rugilah datang jauh-jauh kalau tak mendaki. Tambahnya lagi, Bukit Batu Putih ini rendah saja dan tak lama pun nak mendakinya. Jadi saya cuba mengumpul semangat untuk ikut serta. Bagi saya yang berat mencecah hampiri 90kg dan tiada persediaan mendaki dicampur pula dengan 'semput' yang mengada-ngada, saya gagahkan diri dan semangat mereka pun berkobar-kobar nak lihat saya sampai di puncak.
Kepada Jojo, Rahmad, Idah, Salmi dan Mawar, tq sangat. Semangat awak semua buat saya rasa segan nak berhenti separuh jalan.
Jojo: Kak, saya tak boleh tinggalkan akak sorang kat tengah hutan ni walaupun ada pondok berhenti. Akak tanggungjawab saya sekarang. Meh saya tolak meh hehe..
Saya: Jojo, korang p naik laaa..akak nak stop sini.
Jojo: Ok kawan-kawan, kita stop lima minit bagi kakak kita take 5...
Saya: Lahai korang jangan buat akak malu aaa..
Rahmad: Come on Kak Sha buleh tu
Idah: Ye Kak Sha meh Idah pegang tangan..
Salmi: Kak Sha, kawan saya lebih besar dari Kak Sha tapi mampu daki Gunung Datuk Kak...so akak pun bolehhhh hahaha
Mawar: Come on kak, lagi 15 langkah jer lagi...

Tuptup ehh dah sampai ke atas!
Sepanjang mendaki, kami berselisih dengan ramai pendaki yang sudah selesai dan mahu turun. Melihat situasi saya yang malas dan lemau, ramai juga yang tegur dengan kata-kata semangat. Katanya lagi 15 langkah je nak sampai puncak. Ya lah tu 15 langkah..5000 langkah sebenarnya hahaha saya tertipu hidup-hidup. Bagaimanapun, ada semacam satu rasa nikmat apabila saya berjaya tiba di atas. Saya mampu melakukannya!
Sebelah petangnya selepas makan tengah hari kami menaiki banana boat ke Pulau Intan untuk membersihkan kawasan berkenaan. Banyak botol plastik dan polistrin mencemari pantai berkenaan. Pantai cantik, tapi kurang bersih. Sayang! Terima kasih kepada Earth Rescuer yang mengambil inisiatif buat aktiviti bersih pantai ini. Dapatlah juga saya join sambil menumpahkan peluh dan mencabar diri supaya lebih cergas..
Pantai Pulai Intan dilihat dari puncak Bukit Batu Putih...cantik sangat.
Kami balik ke Pantai Cermin menaiki banana boat dan bawa bersama guni sampah tu. Cuba bayangkan bagaimana kecut perut meredah ombak dengan sebelah tangan pegang sampah dan sebelah lagi pegang pemegang di banana boat. Alhamdulillah kami selesai dengan jayanya dan diharap usaha yang kecil ini berupaya menyumbang kepada kebersihan alam yang lebih besar..

Tuesday 12 September 2017

Terung masak sambal..

Kalau jual makanan sedap, kedai kecik ceruk mana pun orang cari. Kalau kedai bersih dan makanan sedap, satu bonus juga. Kalau kedai tepi jalan, nak parking susah, panas dan sempit? Macam mana? Nak cari juga? Saya tidak meletakkan kriteria tertentu terhadap kedai, tapi 'ya' pada makanan. Kalau harga makanan agak mahal, tapi sedap..maka saya akan ulang pergi ke kedai berkenaan.


Berkerja di kawasan Seksyen 13 di Petaling Jaya, saya agak beruntung kerana senang nak cari makan waktu tengah hari. Beberapa langkah saja dari pagar pejabat, ada sederet kedai makanan mix and match. Saya namakan mix and match kerana di situ memang jadi tumpuan Melayu, Cina dan India makan setiap hari dan deretan kedai makanan kecil itu beroperasi seawal jam 5 pagi dan tutup jam 5 petang. Ada peniaga Melayu, Cina dan India. Time nak makan tosei saya tuju ke kedai Ane, time nak makan yee mee saya lepak kat kedai aunty dan time nak makan nasi campur saya duduk kat kedai kakak nasi campur.
Serdak atau bumbu ayam goreng yang crispy..Ada satu kedai nombor dua dari hujung, mereka offer maggi goreng, mihun goreng, kuetiau goreng, mee goreng dan nasi goreng. Ada lauk ayam goreng rempah, taufu telur, nugget, sambal tauhu tempe, telur mata, potato wedges dengan lada hitam dan sambal terung. 
Terung Sambal..rasanya sama sejak dua tahun lalu..saya masih tak boleh move on dengan menu ini...rasa nak letak dalam frame je sambal terung ni...
Kebiasaannya, sejak hampir dua tahun bekerja di sini, saya makan makanan yang sama tanpa jemu iaitu sedikit maggi goreng + mihun goreng + sambal terung + RM3. Kalau saya tambah ayam goreng rempah, harganya jadi RM6.50. Masih berbaloi kerana ayam pun mahal.

Satu perkara yang saya suka kedai nombor dua dari hujung ini ialah makanannya dijual pada harga yang agak murah dan sedap. Rasanya sama sejak saya mula-mula makan dan harga tak berubah. Saya tahu ada preservatif dalam makanan berkenaan tetapi dalam jumlah yang terkawal kerana tekak saya tidak berasa haus dan sambal terungnya sangat sedap. 

Paste sambal yang digunakan itu kena masam dan manisnya. Rasa jus bawang merah terasa-rasa dan terung masak sempurna pada penilaian saya. Begitu juga dengan ayam goreng rempah yang serdak serainya sedap sangat walaupun serabut dengan serai dan daun kari yang digoreng garing. Saya tak makan kulit ayam tapi ayam goreng rempah dari kedai nombor dua dari hujung ini, saya makan. Pilihan di tangan sendiri kan, jadi saya makan!

Sambal tauhu dan tempe pun sedap. Kadang-kadang saya beli RM3 untuk dikunyah sambil buat kerja kat desk. Dah kita suka makan, jadi makan laaa kan. Dilihat pada gerai kecil tu, memang tak sangka mereka menawarkan makanan yang berjaya membuatkan saya nak makan setiap hari. Cuti lima hari, rasa teringat-ingat sambal terung dan maggi gorengnya yang kurang garam itu. Oh ya, saya jarang menggunakan garam dalam masakan dan saya rasa maggi di kedai mereka pun kurang garam, jadi sama dengan deria rasa saya. Sebab itu saya masukkan menu mereka dalam list yang akan saya cari!

Kedai tu berlokasi di Jalan Bersatu 13/4, Seksyen 13, Petaling Jaya. Kami panggil deretan kedai di situ sebagai River Side Food Court sebab belakang deretan kedai tu ada longkang besar yang aliran airnya berbunyi seperti ombak sungai..tapi jangan risau..tak de bau!

Patin Tempoyak Kak Nik..

Saya tak pernah cuba patin tempoyak di Kedai Kak Nik walaupun dah banyak kali ada rakan beritahu masakan patin di kedai berkenaan sedap d...