Thursday 6 June 2024

Retorik ayam dan cornflake di Secret Recipe

 

Nak makan ayam, ada seninya:

Ayam masak sempurna

Tak ada ketulan lemak

Tak ada bau hanyir

Garing

Cukup masin manisnya

So..

Crunchy Cornflakes Chicken Chop RM27.90
U all kena pi makan hidangan ayam yang ada cornflake yang baru diperkenalkan Secret Recipe ni. Rasanya memang kena dengan selera, ada bau herba daun kari, jagung dan kacang kuda walaupun kacang kuda tak de pun dalam menu tu, mungkin bauran bau cornflake dan daun kari serta cili kering yang buat muncul bau sedap itu.

 

Cornflakes Pasta with Chicken RM23.90

Sebenarnya ketika buat review pelancaran menu ni, saya minta Cornflakes Pasta with Chicken tapi dorang bagi Crunchy Cornflakes Chicken Chop, tak pe..kita cuba je lah sebab nampak sedap..dan memang sedap sebab ayam gorengnya ada cetusan herba daun kari, bau cornflake semerbak dan paling mengancam bila tuang sos macam salted egg, aghh dan dan tu lapar.


U all dapat beli Passion Fruit Tea pada harga RM6.90 jika beli bersama dengan dua menu di atas.

Patrick dan Evelyn pada majlis pelancaran dua menu baharu Secret Recipe.

Monday 3 June 2024

Broti's dan Jaman Tory

Cerita pasal makan tak pernah habis. Kalau travel ke luar negara dulu pun, pasar atau market adalah lokasi yang wajib saya lawati. Semasa bekerja di Brockley dulu, saya akan ke Lewisham dan membeli ayam daripada penjual Pakistan. Lantaran kerap membeli di kedai sama, petugas kedai berkenaan pun dah kenal muka saya, sehingga ada satu ketika dia menjual seekor ayam dengan harga yg sangat murah berbanding biasa. Saya tanya kenapa harga ayam kali ni agak murah, dia jawab..sebab saya sentiasa beli ayam di kedainya dan dia tahu saya muslim. Saya balas kembali dengan senyum dan dia pun senyum. 

Minggu lepas saya ke Kuantan, ada sedikit family matters nak diselesaikan. Jadi saya ambil peluang jumpa keluarga angkat juga. 1st day di Kuantan, Kak Som dan Abg Din ajak  breakfast di Broti's.

Broti's ni sangat luas dan bersih kedainya, ada banyak menu pilihan. Kami pilih untuk makan nasi lemak klasik dan satu menu sarapan Barat.

Nasi lemak Broti's, sambalnya memenuhi kriteria dan akan repeat makan jika saya ke Kuantan lain kali.
Sarapan roti bakar dan telur mata, ada bake bean and sausage. Kami makan bertiga..kenyang sungguh.
Kak Som dan Abg DiNasour merangkap tuan rumah belanja saya sarapan di Broti's.
Esoknya saya ke Jaman Tory Semambu pula dengan Zie untuk lunch. Kami pesan menu viral iaitu Patin Tempoyak Sg Pahang dan Tilapia Berlado. kedua-dua menu ini pun sedap. Saya kata sedap sebab tiada bau hanyir dan tilapia tu digoreng dengan sempurna. Pendek kata lepas makan terus rasa mengantuk sebab kenyang dan puas hati..
Lunch dengan Zie..
Tilapia Berlado

Patin Masak Tempoyak, pekat dan cukup rasa.

Air asam boi..sedap sungguh minum time cuaca panas..

Jadi, kalau ke Kuantan, jangan risau pasal nak cari tempat makan yang kena dengan selera anda. Ada banyak sebenarnya..rajin-rajinlah meronda­čśä

Friday 31 May 2024

Short trip to Kuantan

Kuantan dah jadi second hometown selepas Pasir Mas. Nak balik Pasir Mas, jauh sikit rasanya so balik Kuantan je lah. Even dah plan pun nak settle down kat pekan berhampiran pantai ini, sama ada Beserah, Pelindung, Balok atau Pantai Sepat. 
Berangan lebih jauh, kita susur pantai di waktu pagi sebelum pi beli ikan segar. Hasil lautnya tentu segar dan manis. Balik rumah kita masak sama-sama. Meskipun dikau jauh di dunia sebelah sana, selagi hayat dikandung badan, selagi itulah minda terus merancang susur hidup yang manis dan penuh setia meskipun dikau tiada di sisi..



Yang manis mengenai dikau..

Setiap kali ke Kuantan, ada sahaja cafe baharu yg mahu dikunjungi. Minggu lepas Kak Som dan Abg Din ada beritahu Mash Kitchen adalah kedai pastry merangkap cafe comel yg wajib dikunjungi. Gigihlah menunggu kafe yg dibuka jam 11 pagi walaupun plan asal nak gerak balik ke KL 8 pagi.
Dua staff Mash Kitchen yg sangat peramah, Hana (kiri) dan Yana. Kedua-duanya manis..

Staff Mash Kitchen, Hana dan Yana rajin melayan setiap soalan mengenai kedai berkenaan. Bagi saya, ia comel kerana memenuhi selera saya. Sebagai penggemar desserts dan pernah berkerja di kafe yang menghasilkan produk menggunakan bahan premium, sudah tentu saya mahu cari kek atau pastry yang lebih sedap atau setara dengan pastry yang saya pernah makan.
Beberapa jenis praline yang ada di Mash Kitchen..saya cuba Coklat Praline, sedap tetapi agak manis bagi saya yg agak sensitif dengan makanan manis..
Bagi saya juga, tiada istilah sedap atau tak sedap, yang saya cari ialah pastry yg 'meet my requirement.' Ya Mash Kitchen memenuhi kriteria yang saya cari, pastrynya kena dengan tekak saya, terasa creamy dan kek pun lembap elok.
Lemon poppy seed yg sedap bagi saya..saya suka krimnya yg terasa sitrus lemonnya..

Arthritis..

Bangun pagi je rasa sakit tangan, sendi jari macam dicucuk-cucuk. Tak boleh angkat tinggi atas pada paras siku. Kalau lebih je, mula lah rasa kebas dan sakit. Lebih parah, ada ruam panas atau bahagian kulit yg menebal berwarna putih dan berdebu kemerahan pada bahagian tangan, jari atau sendi jari. Kalau ada rasa macam tu, jangan abaikan sebab itu mungkin gejala atau sympton psoriasis arthritis. Penyakit ni nampak macam simple, tapi tak simple sebenarnya. Dia macam alien yang sentiasa ada membelit sendi dan tangan anda..nak buat kerja pun tak selesa..
Dr Ng Siew Ching dari Hospital Gleangles Penang ada share info mengenai Psoriasis Arthritis, jom baca.. Katanya, Psoriasis menyebabkan keradangan di kulit anda. Psoriasis ruam adalah lapisan kulit yang berwarna-warni yang ditutupi dengan skala. Kawasan-kawasan yang tebal dan lebat ini dipanggil plak. Ia juga boleh menjadikan kuku jari dan kuku kaki anda gemuk dan kelihatan gemuk atau kencang. (covered in tiny indentations). “Arthritis pula merujuk kepada kesakitan dan keradangan di dalam dan di sekitar sendi anda. Keradangan sendi dalam psoriatic arthritis boleh menyebabkan kesakitan sendi, bengkak, dan kekakuan, terutamanya di kawasan di mana tendon dan ligamen menyambung kepada tulang. (enthesitis). Keadaan ini boleh menjejaskan mana-mana sendi dalam badan, termasuk tulang belakang manakala kesan gejala boleh berbeza daripada ringan kepada teruk,” katanya.
Gejala-gejala psoriatik arthritis yang paling biasa termasuk: • Kesakitan sendi. • Ketegangan. • Perubahan warna atau kemerahan berhampiran sendi yang terjejas. Kesakitan atau kepekaan di mana tendon dan ligamen melekat pada tulang anda (bahagian tepi Achilles tendon). • Pembengkakan di jari-jari jari dan kaki anda
Jadi, peka lah dengan keadaan tangan anda..kalau ada berasa kesakitan..terus jumpa doktor. Bentuk-bentuk Klinikal Psoriatic Arthritis Terdapat lima bentuk klinikal PsA: • Distal arthritis – keradangan sendi hujung jari • Asymmetric oligoarthritis – kurang daripada lima sendi kecil dan/atau besar terlibat dengan distribusi yang tidak sekata/simetri • Symmetric polyarthritis – menyerupai penyakit Rheumatoid Arthritis • Arthritis mutilans – keradangan sendi teruk yang merosakkan sendi dengan kecacatan sendi • Spondyloarthritis – termasuk keradangan sendi-sendi pinggul dan tulang belakang "

"Bentuk-bentuk klinikal ini boleh saling bertindih di antara satu sama lain. Psoriasis menyebabkan keradangan di kulit anda. Psoriasis ruam adalah lapisan kulit yang berwarna-warni yang ditutupi dengan skala. Kawasan-kawasan yang tebal dan lebat ini dipanggil plak. Ia juga boleh menjadikan kuku jari dan kuku kaki anda gemuk dan kelihatan gemuk atau kencang. (covered in tiny indentations). Arthritis bermaksud kesakitan dan keradangan di dalam dan di sekitar sendi anda. Keradangan sendi dalam psoriatic arthritis boleh menyebabkan kesakitan sendi, bengkak, dan kekakuan, terutamanya di kawasan di mana tendon dan ligamen menyambung kepada tulang. (enthesitis). Keadaan ini boleh menjejaskan mana-mana sendi dalam badan, termasuk tulang belakang. Kesan gejala boleh berbeza dari ringan kepada teruk. Walaupun psoriasis menjejaskan kulit dan psoriatik arthritis melibatkan keradangan sendi, keadaan ini sering saling berkaitan, dengan individu mengalami kedua-dua gejala kulit dan sendi. Kedua-dua keadaan adalah kronik dan memerlukan pengurusan berterusan untuk melegakan gejala dan meningkatkan kualiti hidup bagi individu yang terjejas."

" Apakah gejala psoriatic arthritis? Arthritis psoriatic boleh menjejaskan mana-mana sendi dalam badan anda. Gejala anda boleh ringan - hanya sedikit kesakitan dan kekakuan dengan sedikit tanda-tanda psoriasis pada kulit anda. Letupan arthritis psoriatic yang lebih teruk boleh menjadikannya sukar atau mustahil untuk bergerak dan menggunakan sendi anda dan akan menyebabkan lipatan psoriasis yang lebih besar pada kulit anda. Gejala-gejala psoriatik arthritis yang paling biasa termasuk: • Kesakitan sendi. • Ketegangan. • Perubahan warna atau kemerahan berhampiran sendi yang terjejas. Kesakitan atau kepekaan di mana tendon dan ligamen melekat pada tulang anda (bahagian tepi Achilles tendon). • Pembengkakan di jari-jari jari dan kaki anda ruam psoriasis – bintik-bintik perak atau abu-abu di kulit anda (terutamanya pada kulit kepala, siku, lutut dan bahagian belakang) • Gejala kuku psoriatik seperti perubahan warna atau mengetuk pada kuku atau kuku kaki anda. • Kelelahan Apa yang menyebabkan psoriatic arthritis? Punca tepat psoriatic arthritis tidak sepenuhnya dipahami, tetapi ia dipercayai melibatkan gabungan faktor genetik, persekitaran, dan imunologi. "

"Terdapat komponen genetik yang kuat untuk psoriatic arthritis. Kira-kira 40% orang dengan psoriatic arthritis mempunyai ahli keluarga yang juga mempunyai ia. Beritahu pembekal penjagaan kesihatan anda jika sesiapa dalam keluarga anda mempunyai psoriasis atau arthritis psoriatic. Pelarut persekitaran yang berbeza seperti jangkitan dan trauma fizikal kepada sendi juga boleh mencetuskan permulaan psoriatic arthritis pada individu yang mempunyai kecenderungan genetik. Arthritis psoriatic dianggap sebagai penyakit autoimun, yang bermaksud sistem imun secara keliru menargetkan dan menyerang tisu badan sendiri, yang membawa kepada keradangan di sendi dan tisu lain. Ia dianggarkan bahawa kira-kira 30% orang dengan psoriasis akan membangunkan arthritis psoriatic. Psoriatic arthritis boleh berkembang pada mana-mana umur, tetapi usia tipikal permulaan adalah antara 30 dan 50 tahun. Psoriasis sering mendahului permulaan psoriatic arthritis, tetapi gejala sendi juga boleh berkembang pada masa yang sama atau sebelum gejala kulit muncul."

" Bagaimana psoriatic arthritis dirawat? Rawatan untuk psoriatic arthritis biasanya disesuaikan berdasarkan gejala tertentu individu, keparahan keadaan, dan bagaimana ia memberi kesan kepada kehidupan sehari-hari mereka. "

"Berikut ialah rawatan biasa yang penyedia penjagaan kesihatan sering cadangkan: Ubat anti-radang nonsteroid (NSAIDs) ialah: Ubat ini boleh digunakan untuk mengurangkan kesakitan dan keradangan. Mereka boleh membantu menguruskan gejala tetapi tidak mengubah perjalanan penyakit. Ubat-ubatan anti-rematik yang mengubah penyakit (DMARDs): DMARDs adalah kumpulan ubat yang membantu melambatkan kemajuan penyakit dan mencegah kerosakan sendi. Ini boleh termasuk methotrexate, sulfasalazine, atau ubat-ubatan lain yang menargetkan sistem imun untuk mengurangkan keradangan."

" Modifier Respon Biologi: Ubat-ubatan ini, juga dipanggil biologi, sering diresepkan untuk arthritis psoriatic moderat hingga teruk. Mereka bekerja dengan menargetkan bahagian-bahagian tertentu sistem imun yang membawa kepada keradangan sendi. Corticosteroids: Kortikosteroid boleh diresepkan untuk melegakan keradangan dan kesakitan jangka pendek. Mereka boleh diberikan secara lisan atau melalui suntikan langsung ke dalam sendi yang terjejas. Penggunaan kortikosteroid jangka panjang biasanya dihindari kerana kesan sampingan yang mungkin. Terapi Fizikal atau Terapi Kerja: Terapi ini memberi tumpuan kepada latihan dan teknik untuk meningkatkan mobiliti sendi, mengurangkan kesakitan, dan meningkatkan fungsi. Ahli terapi fizikal boleh menyediakan latihan yang ditargetkan, manakala ahli terapi pekerjaan boleh membantu dalam mencari cara untuk menguruskan aktiviti harian dengan lebih selesa. Perubahan gaya hidup : Mengekalkan berat badan yang sihat, mengamalkan strategi perlindungan sendi, dan memasukkan latihan biasa ke dalam rutiniti juga boleh membantu menguruskan arthritis psoriatic. "

"Rawatan topikal:"

" Krim atau salep digunakan untuk gejala kulit. Pesakit arthritis psoriatik sering dikendalikan bersama oleh ahli rheumatologists dan dermatologists untuk menangani kedua-dua sendi dan gejala kulit. Rancangan rawatan untuk psoriatic arthritis sering individu, dan gabungan rawatan ini boleh digunakan bergantung kepada keperluan khusus dan tindak balas setiap orang. Pemeriksaan biasa dengan pembekal penjagaan kesihatan adalah penting untuk memantau keadaan, menyesuaikan pelan rawatan, dan memastikan pengurusan optimal psoriatic arthritis."

" Apakah komplikasi psoriatic arthritis? Orang dengan psoriatic arthritis lebih cenderung untuk membangunkan keadaan kesihatan lain, termasuk: (hypertension). • Kolesterol tinggi (hyperlipemia). • Obesiti • Diabetes • Depresi • Anemia • Kelemahan otot. "

"Latihan adalah aspek penting dalam menguruskan psoriatic arthritis. Mengambil aktiviti fizikal boleh membantu mengekalkan fleksibiliti sendi, mengukuhkan otot, mengurangkan kesakitan, dan meningkatkan kesejahteraan keseluruhan. Walau bagaimanapun, ia adalah penting untuk memilih latihan yang tidak terlalu menekan sendi yang terjejas oleh psoriatic arthritis. Latihan kesan rendah sangat berguna untuk individu dengan psoriatic arthritis kerana mereka membantu dalam kekal aktif tanpa menyebabkan tekanan yang berlebihan pada sendi. Beberapa contoh latihan kesan rendah yang boleh disyorkan termasuk: Yoga: Yoga membantu meningkatkan fleksibiliti, keseimbangan, dan kekuatan sambil menjadi lembut pada sendi. Ia melibatkan pelbagai pose dan pergerakan yang boleh diubahsuai untuk memenuhi keperluan individu. Berjalan: Berjalan adalah latihan kesan rendah yang sangat baik yang membantu dengan kesihatan kardiovaskular dan tidak meletakkan tekanan yang berlebihan pada sendi. Ia boleh disesuaikan dengan tahap kebolehan yang berbeza dan boleh dimasukkan ke dalam rutin harian. Aqua Therapy: Latihan berasaskan air dalam kolam atau persekitaran air menyediakan rintangan sambil mengurangkan kesan pada sendi. Terapi Aqua membantu dalam meningkatkan kekuatan dan fleksibiliti. Sebelum memulakan mana-mana program latihan, terutamanya apabila berurusan dengan keadaan seperti arthritis psoriatic, ia adalah penting untuk berunding dengan pembekal penjagaan kesihatan atau ahli terapi fizikal. Mereka boleh memberikan bimbingan mengenai latihan yang disesuaikan dengan keperluan dan batasan individu. Program latihan yang disesuaikan boleh direka untuk memenuhi keupayaan dan keperluan tertentu setiap orang, dengan mempertimbangkan keparahan gejala psoriatic arthritis mereka. Adalah penting untuk memulakan perlahan-lahan, secara beransur-ansur meningkatkan tahap aktiviti, dan mengubah latihan berdasarkan keselesaan dan toleransi. Selain itu, gabungan latihan, ubat-ubatan dan rawatan lain boleh meningkatkan mobiliti sendi dan mengurangkan kesakitan yang berkaitan dengan arthritis psoriatic. Selalu cari nasihat profesional sebelum memulakan rejim latihan baru, terutamanya jika anda mempunyai keadaan perubatan. Bagaimana saya boleh mencegah psoriatic arthritis? Terdapat langkah-langkah yang anda boleh ambil untuk mengurangkan risiko anda untuk membangunkan pelbagai jenis arthritis, termasuk artritis psoriatic ini: Mengelakkan produk tembakau: Merokok telah dikaitkan dengan peningkatan risiko untuk membangunkan jenis-jenis arthritis tertentu, termasuk artritis rheumatoid. Mengelakkan produk tembakau boleh mengurangkan risiko mengembangkan arthritis. Gaya hidup yang sihat: Mengekalkan gaya hidup yang sihat melalui diet seimbang dan senaman biasa adalah penting untuk kesejahteraan keseluruhan. Diet bergizi dan aktiviti fizikal biasa menyokong kesihatan yang baik dan boleh membantu dalam mengurangkan risiko atau keparahan keadaan kesihatan tertentu, termasuk arthritis. Latihan Dampak Rendah: Mengambil bahagian dalam latihan dampak rendah, tidak membawa berat badan boleh membantu dalam mengekalkan fleksibiliti sendi dan kekuatan otot tanpa meletakkan tekanan yang berlebihan pada sendi. Latihan ini boleh termasuk berenang, bersepeda, yoga, atau latihan air. Peralatan Perlindungan: Jika anda terlibat dalam aktiviti atau sukan yang berpotensi merosakkan sendi anda, pastikan anda menggunakan peralatan perlindungan yang betul. Memakai peralatan yang sesuai boleh mengurangkan risiko kecederaan sendi yang boleh membawa kepada jenis arthritis tertentu. Walaupun langkah-langkah gaya hidup ini mungkin tidak secara khusus mencegah arthritis psoriatic, mereka menyumbang kepada kesihatan sendi secara keseluruhan dan boleh membantu dalam mengurangkan risiko untuk membangunkan artritis secara umum. "

"Jika anda mempunyai sejarah keluarga arthritis psoriatic atau apa-apa kebimbangan mengenai kesihatan sendi, ia adalah disyorkan untuk membincangkan strategi pencegahan dan pengesanan awal dengan pembekal penjagaan kesihatan. Pemeriksaan rutin dan mengekalkan gaya hidup yang sihat boleh menyumbang kepada kesihatan keseluruhan yang lebih baik dan berpotensi mengurangkan risiko atau kesan arthritis."

"

Friday 17 May 2024

Patin Tempoyak Kak Nik..

Saya tak pernah cuba patin tempoyak di Kedai Kak Nik walaupun dah banyak kali ada rakan beritahu masakan patin di kedai berkenaan sedap dan berbaloi. Bagi saya, saya tak begitu rajin untuk keluar memandu dari Bangi ke lokasi kedai berkenaan yang agak jauh dari rumah, tetapi rezeki Allah memungkinkan semuanya berlaku tanpa dirancang. Lebih menghairankan, saya menikmati patin masak tempoyak daripada Kedai Kak Nik di Pantai Dalam di Teluk Panglima Garang dan patin berkenaan dibawa oleh rakan dari Subang Jaya.
Memang berbaloi kerana patin berkenaan tidak ada bau hanyir langsung dan kuahnya pekat likat, cukup lengkap dengan masam, masin, manis dan pedas selain rasa tempoyak juga sangat serasi pada tekak saya. Patutlah patin tempoyak Kak Nik famous, kerana ia cukup rasa dan tidak kedekut bahan. Bagi penggemar patin, anda patut cuba makan di kedai Kak Nik. Bagaimanapun, selera kita mungkin berbeza. Boleh jadi sedap pada tekak saya, boleh jadi tidak sedap pada tekak anda. Kiranya, ia berbeza mengikut 'liur' masing-masing. Teringat lebih 20 tahun lepas, ketika itu saya berkerja sebagai wartawan di Unit Joran, Berita Harian. Saya satu-satunya wartawan wanita dan masih bujang ketika itu. Jadi, ramailah kaki pancing yang baik dengan saya. Mereka baik dan rapat dengan saya bukan sebab saya masih bujang dan mereka mahu usha saya, tapi mereka baik dan rapat sebab saya boleh menolong mereka bila ada pertandingan dianjurka Unit Joran. Bukannya pertolongan apa pun, tapi sekadar memegang kunci kereta atau kenderaan ketika mereka turun ke laut dalam semalaman untuk memancing.
Saya pernah bertanya kenapa mereka suruh saya yang simpan kunci kenderaan mereka, sedang ada ramai lagi kakitangan Joran yang rapat juga dengan mereka. Saya: Bro apasal bagi saya kunci keta ni? Bro 1: Ahh kau tolong simpan je, esok naik ke laut aku ambil. Bro 2: Nah Sha, kau pegang kunci keta aku ni..esok dapat ikan aku bagi kau sekor dua. Bro 3: Sebab aku tahu kalau kau pegang kunci keta aku, makanya keta tu tak akan bergerak ke mana-mana pun. Jadi minyak keta aku pun tak luak! Maka saya faham kenapa mereka mahu saya pegang kunci kereta mereka. Biasanya selepas selesai bertugas, saya akan pergi ke kawasan parking dan twit kunci kereta yg ada pada tangan saya. Bila saya twit, halamakkkk BMW yg berbunyi, twit lagi sekali eehhh 4x4 besar bagak yg berbunyi dan lebih mengejutkan, ada Merc yg berbunyi. Huuiiii bukan calang-calang dorang nih..bila lihat mereka dalam pakaian memancing, baju tshirt biasa je dengan jeans lusuh dan topi kumal tapi bila mengetahui siapa mereka..bukan kaleng-kaleng sebenarnya. Ya, saya pun tidak kisah siapa mereka. Sekali mereka percaya dan baik pada saya, dua kali saya akan percaya dan baik peda mereka. Jadi, dont judge a book by its cover. Dan seperti biasa, esoknya bila kunci bertukar tangan, semasa saya nak serah kunci kenderaan mereka..."nah Sha aku bagi kau Senangin sekor, cukup tak?" Manakala yang sorang lagi pula bagi kerapu sebesar lengan kanak-kanak dan sorang lagi hulur siakap pada saya. Begitulah selama beberapa tahun hidup saya sebagai wartawan Joran. Paling saya suka bila mereka nak datang ke Balai Berita, mereka yg kenal saya biasanya akan bawa patin atau udang/sotong sebab mereka tahu saya suka masak.. Aneh kan hidup..rezeki tidak pernah salah alamat..kini dah lama tak jumpa mereka. Joran saya pun dah reput. Saya cuma makan patin yang dibeli di kedai dan dah siap masak sahaja. #joran #patinmasaktempoyak #anekdotshasha

Thursday 16 May 2024

Selamat Hari Guru

Selamat Hari Guru kepada semua guru yang telah membentuk seorang manusia menjadi siapa dia hari ini..bermula dengan menulis dan kini menjadi jurulatih renang, itu semua adalah hasil tunjuk ajar dan didikan insan bernama guru. Antara guru yang sangat ingin saya temui, Cikgu Musa, Sir Ayub, Teacher Nadira, Cikgu Zahari, Cikgu Fauzi, Teacher Rahmah, Cikgu Hasmah, Sir Chong dan ramai lagi. Ada antara mereka sudah kembali ke dunia abadi, semoga Allah mencucuri roh mereka dengan rahmat dan shafaat serta dilepaskan siksa kubur.. Tidak dilupakan, dua adinda yg juga guru, Cikgu Zakiah dan Cikgu Eliana..selamat hari guru!

Monday 13 May 2024

Sihat itu kekayaan..

Benar sangat kan pepatah Health is Wealth. Kerapa juga saya dengar orang kata jika hari tua anda dijalani dalan keadaan sakit atau tidak sihat, harta atau duit banyak pun tak berapa nak bermakna sebab tak boleh nak berjalan atau melakukan sebarang aktiviti lantaran keadaan kesihatan yang tidak mengizinkan. Justeru, jaga kesihatan dan jangan berasa tua sebelum waktunya. Ya, saya sentiasa kata pada diri Shasha berkerjalah selagi mampu, lakukan apa sahaja aktiviti semahu yang boleh dan bila beribadat, ingatlah pada Allah seolah-olah sebentara cuma lagi hidup yang masih bersisa.
15 hingga 19 Mei ini ada eventb Act Sooner Live Better di Bandar Utama, jom kita pi cek kesihatan dan tengok apa-apa panduan kesihatan yang boleh dilakukan..jumpa kat sana ya:)

Tuesday 30 April 2024

30 April yang sangat bermakna..

Setiap tahun, tarikh 30 April sangat bermakna dan dinantikan, kerana apabila tiba tarikh ini, saya tahu setahun lagi usia bertambah dan itu juga tandanya Allah masih memberi peluang untuk saya menghirup udara, mendengar bunyi hujan, berhubung sesama sahabat, bertanya khabar adik-beradik dan banyak lagi perkara saya boleh lakukan.
Paling bersyukur apabila mampu bangun pagi dengan sihat dan membuka jendela untuk menjemput rezeki masuk. Ibarat kata, seperti burung yang akan berkicau riuh dalam perjalanan mencari rezeki dan begitulah manusia...Dan saya lebih beruntung kerana kadang-kadang, rezeki yang muncul di pintu..sahabat yang ini tidak pernah lupa akan tarikh 30 April. Kami kembar tak seiras, berlainan ibu bapa, akan tetapi berkongsi sebutan yang sama akan nama bapa. Beza sedikit sahaja iaitu pada ejaan, tapi sebutan hampir sama. Dr Mawar Shafei yang sudah sekian lama saya hormati akan ilmu kependidikan dan kesusasteraan yang ada padanya. Selembut tutur kata orangnya, begitu juga butir bicara apabila kami bersua..
Terima kasih Mawar meraikan tarikh 30 April saya. Semangkuk bingsu penghilang dahaga dan sajian Korea kami nikmati sambil berbicara cerita seputar hidup..semoga tahun depan saya pula berpeluang meraikan hari lahirnya..
Sedar tak sedar, dah lebih separuh abad hidup. Pelbagai warna telah dilihat, pelbagai keadaan telah dilalui dan setakat ini Alhamdulillah kerana masih berada di dalam peliharaan dan kepedulian Tuhan. Tidak mudah rasanya untuk mengharung hidup dalam dunia yg segala-galanya boleh dicapai dengan hujung jari, tidak semudah disangka untuk bersaing dalam dunia yang segala-galanya tanpa ada segan silu demi meraih 'tanda suka.' Pun begitu, semoga Tuhan terus bagi kekuatan untuk terus kekal aman damai dengan apa yang dilalui sekarang..dan semoga bertahan sehingga akhir hayat.

Friday 12 April 2024

Aidilfitri di Rumah Ladang Sungai Malau, Selama..

Ketika zaman berkerja dulu, asal sebut hari raya je confirm nak kena apply cuti dan balik kampung. Dah plan nak balik awal seminggu atau balik suntuk-suntuk je sehari sebelum raya, tapi kini apabila dan berasa lama hidup, maksud saya dah lebih separuh abad usia, sambut Aidilfitri kat mana-mana pun ok asalkan ada sahabat handai atau adik beradik yang boleh dihubungi atau sama-sama menghadapi juadah penanda Aidilfitri, iaitu lemang, sate, kuah kacang, nasi impit mahupun nasi minyak.
Kebetulan beberapa hari sebelum 1 Syawal, ada kurus yang perlu dihadiri di Alor Setar. So plan terus jadi berubah, daripada nak beraya di KL jadi terberaya di rumah ladang adik di Sg Malau, Selama.
Tak sangka pula sambutan begitu meriah kerana ipar duai adinda saya ramai, masing-masing bawa juadah memenuhi meja dan mengikut tradisi keluarga mereka, pagi sebelum ke masjid untuk menunaikan solat sunat Aidilfitri, mereka akan mengadakan tahlil dan takbir ringkas diikuti menjamah hidangan sebelum meneruskan langkah ke masjid.
Jauh di sudut hati juga, saya terfikir hidup ada banyak pilihan, sama ada untuk terus berasa sedih, berasa kekurangan atau memilih untuk meraikan hidup seadanya, meraikan yang muda, menghormati yang tua dan selebihnya bersyukur dengan nikmat sebesar alam yang tidak pernah surut daripada limpahan kasih sayang Allah.

Monday 19 February 2024

Aidilfitri pula..

Baru settle meeting dengan Raymond and Angel untuk add Aidilfitri..semoga ada idea untuk buat pantun raya!

Retorik ayam dan cornflake di Secret Recipe

  Nak makan ayam, ada seninya: Ayam masak sempurna Tak ada ketulan lemak Tak ada bau hanyir Garing Cukup masin manisnya So.. C...