Thursday 19 October 2017

Rebut 'tawaran' selagi ada...

'Ambil' jika rasa apa yang saya tulis ini bermanfaat dan abaikan jika berasa ia tidak mendatangkan kebaikan untuk anda...


Setiap detik jarum jam yang bergerak, usia saya pun bertambah dekat dengan kematian. Jarak yang tak nampak itu makin dekat sebenarnya dan secara tidak langsung juga, sudah jauh perjalanan yang saya tempuh. Ironinya hidup kita, dari satu sisi macam kita dah berjalan berjuta batu dan dari satu sisi lain kita sebenarnya sudah amat dekat menuju negeri yang dinamakan akhirat yang mana di negeri itu ada daerah yang boleh dinamakan sebagai padang mahsyar dan ada pula pembahagiannya seperti neraca titian Sirotolmustaqim dan banyak lagi. Kenyataannya saya dan anda menuju kematian kerana mati itu pasti, tapi jalan yang kita pilih atau lalui mungkin berbeza.

Saya kerap berdoa dan menyebut pada Allah, kalau mahu diambil nyawa saya, biar saya dalam keadaan baik dan tidak menyusahkan adik beradik atau orang lain. Kalau Allah mahu ambil balik nyawa yang dipinjamkan pada saya ini biar jasad saya sempurna..(kerana saya tahu ada orang pernah mendoakan saya supaya mati dilanggar lori atau kereta..hahaha..macam dia itu Tuhan kan...tapi saya cool sebab saya tahu nyawa kita Allah yang punya)

Saya mahu jasad saya sempurna supaya mudah orang yang memandi dan mengkafankan jasad saya, supaya tiada rasa jengkel atau jijik mereka bila mengkafankan saya kerana jika kain kafan itu putih, tentu mudah untuk mereka menguruskan jasad saya. Wallahhu..semoga Allah ambil kira permintaan saya ini...tak lain dan tak bukan saya tak mahu menyusahkan orang yang hidup, sama ada adik beradik saya atau pengendali jenazah untuk menguruskan jasad saya bila nyawa/roh  saya sudah keluar dari jasad, itu saja. (Termasuk dalam senarai yang saya nak buat ialah belajar memandikan jenazah..semoga dengan niat ini Allah bagi saya peluang dan masa untuk belajar)

Ok bukan nak bercakap pasal kematian sebenarnya, tapi saya teruja sungguh dengan satu 'motto' yang pernah disebut oleh sahabat seperjalanan saya (travel buddy), Samsiah Jendol atau lebih dikenali dengan @littlesyam. Kami bercakap apa saja bila berjumpa. Buat lawak, bercakap bahasa pelik, makan, tidur, diskusi dan macam-macam lagi. Walaupun saya bukan BFF dia, tapi saya isytiharkan dia kawan saya sampai akhir hayat saya sekiranya saya panjang umur.

Ada satu hari tu, dialognya begini:

Syam: Sha..jom kita buat satu kebaikan setiap hari..
Saya: Satu kebaikan..hmm bagus tu..
Syam: Ya..walaupun kecil
Saya: Ok nak buat lahh..
Syam: Kalau 30 hari, dah 30 kebaikan kan
Saya: Whoaa banyak dah tu.. 
Syam: Ok kita buat ya..
Saya: Yeszaa..

Jadi, setiap hari saya  mencari peluang untuk berbuat kebaikan pada kadar yang termampu. Nak bagi sedekah duit, saya pun tidak mempunyai wang lebih, tapi cukup untuk sara hidup saya. Saya berdoa supaya ada ilham lain yang muncul di kepala saya untuk berbuat kebaikan.  (Entry ini saya buat kerana berasa gembira dengan apa yang saya lalui kini. Mungkin kegembiraan anda Allah kurniakan dalam bentuk lain manakala kegembiraan saya ialah boleh bernafas dan hidup dengan selesa hari ini. Esok lain cerita. Dan bukan nak show off tapi nak ajak anda lakukan yang sama jika berasa positive dengan apa yang anda baca di sini. Tak nak buat pun tak apa..terpulang. Sekurang-kurangnya saya sudah share satu ilham baik hari ini kan..)

Setiap hari sambil memandu pergi dan balik kerja, otak saya berfikir apa yang boleh saya lakukan supaya Allah dan malaikat berasa terpanggil untuk ambil peduli dengan kehidupan saya. Sudahlah saya ini tiada ibu bapa, kalau Allah tidak mahu lagi memandang saya, pada siapa lagi saya mahu mengadu. Sebetulnya, saya suka sangat keluar masuk ikut Universiti Malaya ketika pergi dan balik kerja. UM adalah alma matter saya. Sampai bila-bila saya tidak akan jemu melihat pemandangan dalam UM ini. Petang minggu yang lalu, sejurus memasuki gate UM di bahagian PJ, terdetik dalam hati saya untuk meminta pada Allah supaya bagi peluang kepada saya menutup hari itu dengan satu kebaikan. Jam sudah 7 malam, hari makin gelap. Ketika melepasi perpustakaan utama UM, saya nampak seorang budak perempuan berjubah labuh warna hitam berjalan kaki menuju ke hentian bas paling dekat. Saya lihat di cermin depan, tiada kereta di belakang. Jadi jika saya berhenti secara mengejut pun, saya tidak akan mengganggu perjalanan kenderaan lain. 

Saya hentikan kereta di sisi budak perempuan itu, dia takut-takut melihat saya membuka tingkap kereta. Saya bertanya jika dia ingin balik ke kolej, saya boleh hantar. Dia lihat jam di tangan, saya katakan padanya dah masuk Maghrib, jom kakak hantar kalau nak balik ke kolej. Dia teragak-agak tapi ada sedikit senyum. Dengan senyum yang agak terkawal dia masuk ke dalam kereta saya dan saya bertanya lagi mahu balik ke kolej berapa. Kolej 12 katanya. Jarak ke kolej penginapannya tidak jauh jika berkereta, sekadar tiga minit saja sebenarnya tapi jika menapak dan dalam keadaan hari yang sudah gelap serta azan berkumandang, suasana akan jadi sedikit sukar. Dia mengucapkan terima kasih sambil berkata nasib baik dia tidak akan terlepas menunaikan solat Maghrib. 

Manakala saya sendiri berasa Allah masih sayang dan peduli pada saya walaupun saya ini hamba yang bukan baik. Selepas menghantar Maryam (saya sempat bertanya namanya, MasyaAllah..arwah mak saya juga nama Maryam) balik ke Kolej 12, saya bertembung dengan seorang lagi penuntut berbangsa Cina yang sedang berjalan kaki untuk balik ke kolej. Saya 'gamble' berhentikan kereta dan ajak dia naik. Penuntut perempuan ini naik dan terus berkata kenapa saya pelawa dia naik. Saya kata sebab saya agak dia mahu balik ke kolej. "Saya tidak sangka akan berjumpa dengan orang seperti Kakak." "Ohh saya patut ucap terima kasih pada awak kerana bagi saya peluang berbuat kebaikan hari ini, demi pesanan emak saya yang sudah meninggal (dan demi nawaitu saya yang ingin berbuat satu kebaikan setiap hari)."
"Saya Zhi Meng. Terima ya Kak."
"Ok Zhi Meng. Selamat malam.."

Saya berasa terkejut dan sangat suka kerana saya hanya minta untuk buat satu kebaikan saja tapi Allah sudah temukan saya dengan dua orang dan membolehkan saya buat dua kebaikan dalam masa yang singkat. Saya bawa kereta dengan kadar kelajuan yang agak lebih sedikit supaya saya sempat solat maghrib di rumah sebelum azan Isya masuk. Dan memang sempat pun..

Ya Allah, aku mampu berbuat apa saja dengan ihsan dan kuasaMu. Terima kasih Allah!

Wednesday 18 October 2017

Belajar menjadi 'perakam' yang baik

Perakam? 
Perakam apa? 
Perakam kepada kehidupanlah, merakam hidup sendiri. Apa kau buat hari ni Shasha? 
Mana awak pergi hari ni Sha? 
Makan apa tadi masa jumpa Hidi? 
Kejap lagi nak jumpa Amirul kan? 
Jadi ke awak jumpa budak Johor tu? 
Sekarang saya kat FBUM sama Ateh..kami lepak sini kejap sementara saya nak tunggu Amirul call. Siapa Amirul tu? 
Eh pagi tadi p Menara Sri Penara kan beli nasi dagang Sinar nak pi makan kat Studio Little Syam kan?
Lepas tu ada kat situ sampai pukul berapa? 
Semalam buat apa Shasha? 
Tidur kol berapa? 
Bukan pergi swimming ke?
Semalam ada whatsapp Dr Z ke? Dia reply kau tak?
Tiba-tiba aku rasa bodoh je whatsapp mamat tu, dia bukan ada perasaan pun, dia tu tak lebih macam dracula jerrr...!

Ehh apa saya tulis ni? Merepek je Shasha..hmm..jenuh berfikir apa saya nak tulis di sini. Kalau jumpa Lily Haslina Nasir, penulis novel mapan dan bekas wartawan Jelita yang menang pelbagai anugerah tu, dia pasti geleng kepala bila dengar cerita dan pengalaman hidup saya. Balik-balik dia akan kata, Sha..kalau aku jadi kau, berkepuk dah cerita yang aku boleh tulis. Kau duduk sorang dah bertahun, kau pergi kawad dan masuk hutan selama tiga tahun, kau berjalan ke mana-mana sambil belajar masak tu pun boleh buat cerita. Iskk ruginya Sha kau tak tulis apa-apa.

Agaknya inilah perjuangan penulis tegar seperti Lily Haslina. Saya kenal dia sejak 1991 dan kami sama-sama belajar di Jabatan Pengajian Media UM. Cuma laluan kami tidak sama ketika di Tahun 3 pengajian. Dia lepas mengkhusus subjek lain dan saya kandas di Tahun 2 kerana sebab yang saya tidak ketahui, namun kegagalan itu tidak merencatkan perjalanan hidup saya, bahkan saya jadi lebih kebal (dengan kuasa Allah dan dengan ihsan Allah) untuk meneruskan hidup.

Ketika saya melakukan latihan amali mengenai filem di Kota Bharu, saya mengikut produksi Sutradara Mior Hashim Manap bersama dengan krew dan beberapa student lain. Walaupun hanya tiga bulan, ada seribu satu pelajaran yang saya terima dan kutip. Antara yang saya ingat ialah:

Merakam kejadian atau peristiwa harian tanpa menulis sesuatu...
Ketika latihan amali ini, saya memegang tugas sebagai Konti Girl. Tugas sebagai konti sebenarnya amat menakutkana saya kerana sebagai penjaga konti, saya perlu ingat skrip dan dialog cut atau pause di mana. Bukan setakat skrip, saya juga perlu ingat dan tahu mekap pelakon bagaimana ketika itu, rambutnya dibelah tengah atau tepi, kostum apa yang dia pakai dan dalam posisi apakah dia berada ketika pengarah jerit 'cut.' Semua ini saya kena ingat, catat, tahu dan cergas memberi jawapan jika Pengarah tiba-tiba menjerit pada saya, Konti!! Tadi scene 9 cut kat mana? Tu, watak utama tu pakai apa ketika scene 12 tadi? Semua ini tugas konti. Saya bernasib baik kerana rakan seuniversiti, Che Kem ada ketika itu menjadi salah seorang krew Abang Mior. Jadi, bila saya lupa, Che Kem akan ingatkan pada saya semua itu. Dia sangat cekap dengan tugas yang diberikan selain membantu saya menjalankan kerja konti.

Dalam ramai-ramai artis yang turut ada dalam produksi ini ialah Zaidi Omar. Kami panggil dia Abang Zaidi dan ada krew yang panggil Tapa sebab dia memegang watak Tapa dalam filem Perempuan, Isteri dan Dot Dot Dot bersama Sofia Jane. Kadang-kadang bila dah selesai tugas, saya mengambil peluang berbual dengan dia yang memang artis hebat. Bagi saya, bukan senang nak bersembang dengan artis yang dikenali ramai seperti dia. Satu perkara saya perasan mengenai Zaidi ini ialah jarang melihat dia memegang skrip ketika mahu shooting. Bila pengarah kata nak shoot scene sekian-sekian dan jika dia ada dalam scene berkenaan, laju saja dia muncul dan akan cakap pada saya baju sekian-sekian yang perlu dia pakai untuk sambung scene berkenaan. Saya apa lagi, senyumlah sebab dia memudahkan kerja saya, tak perlu saya gali ingatan nak ingat apa yang dia pakai.

Saya: Abang Zaidi boleh ingat skrip ya, saya jarang nampak abang pegang skrip time nak shooting?
Zaidi: Ya Sha, sebab abang dah ingat skrip tu.
Saya: Bila masa abang hafal?
Zaidi: Bila dapat skrip, abang baca sekali lalu. Sebab tu kadang-kadang abang suka tanya Pengarah esok dia nak shoot scene apa, supaya malam ni abang boleh tengok-tengok sikit.
Saya: Tapi banyak juga nak kena baca kan.
Zaid: Ya, tapi ada cara nak ingat semua ni Sha.
Saya: Share dengan saya boleh tak? Saya ni kadang-kadang tak dapat nak ingat apa yang saya buat dalam satu hari. Bila petang, dah lupa apa saya buat pagi tadi. Bila malam, apa pula saya buat petang tadi.
Zaidi: Senang je Sha.
Saya: Macam mana?
Zaidi: Bangun pagi, lepas solat Subuh, doa pada Allah supaya diberi kesihatan yang baik, kuat ingatan, sihat tubuh badan, mata pun cerah.
Saya: Itu je ke?
Zaidi: Ada lagi. Itu yang wajib laa kan. Sambil-sambil minum kopi masa sarapan pagi tu, cuba ingat balik apa yang Sha buat selepas solat tu, berdoa kan? Lepas berdoa, bangun dan lipat sejadah kan?
Saya: Ya betul.
Zaidi: Lepas tu salin baju? Salin kain? Turun ke dapur? Atau duduk sekejap kat birai katil? Cuba ingat balik setiap perbuatan atau disiplin yang Sha buat satu persatu. Macam kita tengok balik sebuah tayangan drama, dari sekecil-kecil perbuatan hinggalah ke disiplin yang lain. InshaAllah, lama kelamaan Sha akan jadi biasa dan boleh ingat apa yang Sha dah buat sejak celik mata..sampailah nak tidur balik dah pun.
Saya: Wahhh bagusnya kalau boleh ingat semua. Abang Zaidi buat macam tu ya?
Zaidi: Ya, setiap hari abang buat. Solat jangan lupa ya. Selalunya bangun tidur je abang dah start merakam dalam minda apa yang abang buat, abang pusing badan sebelah kiri atau kanan masa bangun, kaki mana dulu yang pijak simen masa nak turun katil
Saya: Ok terima kasih bang. Ilmu ini saya tak akan lupa. 

Dan saya tak sempat nak amalkan apa yang Zaidi Omar ajar saya ini, tapi kini saya baru ada kesempatan untuk mempraktikkan apa yang dia ajar saya. Abang Zaidi, saya harap abang masih ingat budak konti yang sentiasa semput dan gelabah tiap kali Abang Mior kata nak shoot. Hehe...saya lah budak konti itu. Dan perkara kedua yang saya belajar ketika jadi krew Mior Hashim Manap ini ialah tentang kasih sayang dan mengalah bukan  bererti kalah...

Kasih sayang dan mengalah bukan bererti kalah...
Sebagai pelajar tahun 3, saya banyak belajar dengan krew Abg Mior yang ada ketika itu Antaranya Bai, Kamarul, Pu'ed, Abg Mat Nor, Pak Lan, Che Ann, Mas Ku Zaid, Ahmad Insani dan sudah semestinya Abg Mior sendiri. Manakala pelakon yang ada dalam group ini pula ialah JD Khalid, Aunty Sofia Ibrahim dan dua pelakon tempatan yang saya sudah lupa namanya. Jadi, Abg Mior ini sangat serius time shooting dan kadang-kadang lupa makan kalau time dia stress nak siapkan sesatu scene. Ada juga dia akan panggil saya dan tanya apa pandangan saya mengenai scene yang akan dishoot selepas ini. 

Dia suka juga menguji minda saya kerana katanya sebagai anak murid Dr Anwar Nor Arai, tentu saya mempunyai pendapat yang bernas (walaupun saya tidak majoring filem). Saya akan cuba sedaya upaya memberi pandangan meskipun saya tidak mahir dalam filem, tapi saya akui saya seronok jadi krew kerana disiplin ini mendedahkan saya kepada satu etika kerja yang berbeza dengan minat saya. Ketika itu, Kak Izzie (isteri Abg Mior) ada juga jenguk kami di lokasi sambil bawa anak  sulung mereka, perempuan, yang kami pagi Gegirl. 

Kalau tak silap saya namanya Raihan dan kini mungkin Raihan pun sudah berusia 24 tahun. Jadi anda boleh agak berapa usia sekarang  kan mueheheh. Ada satu ketika, kami dapat tahu Kak Izzie mengamuk dan bergaduh dengan Abg Mior. Jadi kami sebagai krew sudah kecut perut kerana jika mood Abg Mior lari, shoot pun akan jadi 'lari' juga dan hari shooting akan jadi bertambah. Seperti yang dijangka, Kak Izzie datang ke lokasi dan marah-marah. 

Pung pang pung pang! Abg Mior senyap saja.
Gedebuk gedebak gedebuk gedebak! Pun lelaki pengarah drama Tok Aji itu senyap.
Ahh Uhh Ehh Aaa! Tak dengar sepatah haram pun perkataan marah atau tinggi suara dari Abg Mior.

Kami hanya memerhati dari jauh sambil berdoa supaya 'drama' Abg Mior dan Kak Izzie cepat berakhir. Kami resah kalau Pengarah hilang mood. Kami resah kalau shooting lambat habis.Sampai sudah kami tak tahu apa punca Kak Izzie mengamuk. Ya, kami masih memerhati..

Tiba-tiba kami yang dalama hening ini dengar dialog antara Abg Mior dan Kak Izzie.

Abg Mior: Dah habis? 
Kak Izzie: Habis apa? (nada tinggi dan masih berbaur kemarahan)
Abg Mior: Dah habis marah?
Kak Izzie:.....senyap....tiada kata-kata.. (kami yang krew ini dalam hati masing-masing aahh sudah kalau berterusan macam ni..)

Tiba-tiba lagi,..kami nampak Abg Mior mendekati Kak Izzie dengan lembut dan penuh kasih sayang, memeluk isterinya itu. Nampak juga dia membisikkan sesuatu ke telinga isterinya itu dan pelukan itu lama...beberapa minit. Kemas dan kejap, diam membatu namun  'scene' berkenaan melegakan kami kerana tiada refleksi yang tidak diingini dari Kak Izzie..ahhh hati kami lega dengan 'pelukan kasih sayang' dan tindakan seolah-olah 'mengalah' itu sebenarnya satu kemenangan kpd krew dan Abg Mior. Sampai sudah kami tidak tahu apa yang diucapkan Abg Mior ketika dia memeluk isteri kesayangannya itu. Yang kami tahu, Abg Mior kata, tidak susah memenangi hati isteri dan tidak payah juga menghancurkan sebuah kepercayaan seorang isteri. Jadi, pilihlah apa yang kamu mahu.

Ok Abg Mior dan Kak Izzie, saya potretkan scene ini di sini kerana saya melihat kejadian ini adalah satu scene yang sangat bermanfaat dalam perhubungan suami isteri. Saya rasa sesiapa yang membaca ini faham apa yang saya maksudkan. Dan kali terakhir saya bersua dengan Abg Mior dan Kak Izzie ialah tiga tahun lepas di Marriot Putra Jaya. Mereka berdua masih mesra berkasih sayang dan masih ingat saya, tetap memanggil saya dengan panggilan yang sama..iaitu Idah.

Alhamdulillah, saya masih boleh mengingat dengan baik apa yang saya 'rakam' dalam minda pada tahun 1993 yang lalu. 

Ya Allah, aku mengingat sesuatu kebaikan itu keranaMu dan aku mampu mengingati segala-galanya dengan KuasaMu..


Patin Tempoyak Kak Nik..

Saya tak pernah cuba patin tempoyak di Kedai Kak Nik walaupun dah banyak kali ada rakan beritahu masakan patin di kedai berkenaan sedap d...