Friday 12 April 2024

Aidilfitri di Rumah Ladang Sungai Malau, Selama..

Ketika zaman berkerja dulu, asal sebut hari raya je confirm nak kena apply cuti dan balik kampung. Dah plan nak balik awal seminggu atau balik suntuk-suntuk je sehari sebelum raya, tapi kini apabila dan berasa lama hidup, maksud saya dah lebih separuh abad usia, sambut Aidilfitri kat mana-mana pun ok asalkan ada sahabat handai atau adik beradik yang boleh dihubungi atau sama-sama menghadapi juadah penanda Aidilfitri, iaitu lemang, sate, kuah kacang, nasi impit mahupun nasi minyak.
Kebetulan beberapa hari sebelum 1 Syawal, ada kurus yang perlu dihadiri di Alor Setar. So plan terus jadi berubah, daripada nak beraya di KL jadi terberaya di rumah ladang adik di Sg Malau, Selama.
Tak sangka pula sambutan begitu meriah kerana ipar duai adinda saya ramai, masing-masing bawa juadah memenuhi meja dan mengikut tradisi keluarga mereka, pagi sebelum ke masjid untuk menunaikan solat sunat Aidilfitri, mereka akan mengadakan tahlil dan takbir ringkas diikuti menjamah hidangan sebelum meneruskan langkah ke masjid.
Jauh di sudut hati juga, saya terfikir hidup ada banyak pilihan, sama ada untuk terus berasa sedih, berasa kekurangan atau memilih untuk meraikan hidup seadanya, meraikan yang muda, menghormati yang tua dan selebihnya bersyukur dengan nikmat sebesar alam yang tidak pernah surut daripada limpahan kasih sayang Allah.

No comments:

Post a Comment

Patin Tempoyak Kak Nik..

Saya tak pernah cuba patin tempoyak di Kedai Kak Nik walaupun dah banyak kali ada rakan beritahu masakan patin di kedai berkenaan sedap d...