Monday 28 August 2017

Zoo rescue day..

Dalam banyak-banyak tugas, tugas ini paling meninggalkan kesan kepada saya. Mungkin kerana berada dalam persekitaran yang dipenuhi haiwan, kesannya tidak sama. Dengan manusia, kita boleh berkomunikasi, tapi dengan haiwan..macam mana nak bercakap?

Minggu lepas dua adik saya (by friendship) Wan Rahmad dan isterinya Idah ajak saya pi buat kerja kat zoo. Macam orang lapar diberi sebungkus nasi lemak dengan sambal tumis kerang dan teh ais ikat tepi, saya terima ajakan mereka. Seawal jam 6 pagi, kedua-duanya sudah tiba di Sungai Long untuk ambil saya sebelum meneruskan pemanduan ke Zoo Negara.

Sampai di Zoo, kami diberi penerangan apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan ketika membuat kerja amal di zoo. Selain kami bertiga, ada lebih 50 sukarelawan lain yang sanggup mengorbankan cuti hujung minggu mereka demi sebuah tempat bernama zoo dan demi kebersihan persekitaran untuk haiwan yang ada di situ. Bagi saya, besar usaha mereka kerana sanggup mengorbankan tidur dan nyaman pagi hujung minggu semata-mata untuk berkhidmat terhadap haiwan di situ. Salute!

Nampak tak ada emu kat tepi sebelah kanan tu, dok main jauh-jauh ja depa, heran tengok kami selamba  dok bersih rumah depa..sat naa kakak nak sapu daun kering ni...
Saya ditugaskan membersihkan persekitaran kawasan 'bird aviary.' Tanpa berlengah, saya dan Farah mencapai penyapu lidi dan mula membersihkan luruhan daun buluh yang ada di sekitarnya. Sehelai kami sapu, tiga helai lagi yang baru gugur. Mencabar! Tapi kami berjaya menyapu bersih. Wan Rahmad dan Idah pula dihantar bertugas membersihkan rumah Zirafah. Menarik juga berkerjasama dengan zirafah kata Idah.

Bulu emu bercabang dua..halus dan lembut jer tapi bila dah kena tanah dan kotoran lain, jadi keras kejung..
Sehingga jam 10.30 pagi, kami diberi tugas baru iaitu membersihkan kandang burung emu. Emu? Boleh bayangkan bagaimana rupa burung besar yang tangkas berlari itu? Selama ini kita hanya lihat di kaca televisyen emu atau kasawari mengejar manusia dan kali ini saya berserta Farah, Idah, Wan Rahmad dan seorang zoo keeper akan sama-sama membersihkan kandang yang dihuni 15 ekor emu? 15? Ya 15 ekor kesemuanya dan saiz mereka sama tinggi dengan kami? Owhh takut?! 
Happy sungguh dapat main air pancut gini..kat tepi ada baby hypo menyelam...
Memang pada mulanya berasa gusar dan tak boleh nak bayangkan andai kata emu berkenaan mengamuk. Zoo keeper awal-awal sudah beritahu kami, jangan sekali-kali berlari dalam kandang emu kerana jika nampak je manusia berlari, emu akan mengejar sepantas kilat. Itu antara pesan zoo keeper kepada kami selain berhati-hati dan membuat kerja dengan senyap. Emu pun tahu jika kita ada niat untuk mencederakan mereka. Beruntungnya, kami masuk dengan bergaya, sapu daun-daun kering dan satu jam kemudian licin bersih kandang emu yang luas tu. Ada juga sekali  sekala si emu tu datang dekat dan tercengang melihat kami konsisten membersihkan kandang burung besar itu. Dalam hati usah cerita, emu sila pergi jauh dan jangan kacau. Kami cuma nak bersihkan tempat kamu saja. Selesai mengumpulkan kesemua sampah, kami pun keluar dengan bergaya juga dan emu pun gembira tengok kandang dah bersih!
Tengok muka depa ni geram je kan tapi kalau kena tendang, sorry naaa sakit woiii...

Pengalaman setengah hari ini sangat berharga. Walaupun sekejap, banyak ilmu saya kutip kerana sudah tahu bagaimana tugas zoo keeper dan penat lelah mereka menjaga haiwan. Zirafah mungkin nampak sweet dan gorgeous tapi kalau ia mengamuk, dua kaki belakang sangat berbahaya kerana mempunyai kekuatan menendang yang luar biasa, jadi berhati-hati. Kalau anda pengunjung, tak ada masalah sebab anda tidak 'berhubung' terus haiwan berkenaan.

Manakala emu pula kekuatannya pada kaki terutama pada jari. Kaki yang panjang membolehkan emu berlari dengan pantas dan ada tiga jari. Jari tengah paling bahaya kerana kuku emu seperti 'razor blade'. Apa-apa hal pun, kalau terpaksa berhadapan dengan emu, tekan kakinya dulu kerana ia boleh menjadikan emu cool sebab kaki dah kena kunci kan...

Jadi ini antara dua perkara baru yang saya ketahui setelah menjadi volunteer dalam tempoh beberapa jam. Rasa macam banyak lagi kena belajar. Saya akan register lagi untuk jadi volunteer kat sini. Anda boleh buka website zoo untuk lihat info sekiranya ingin jadi volunteer kat zoo...

7 comments:

  1. Sembelih emu tu....setahun meja berlauk ooo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bhahaha ko gila, sebelum aku dapat sembelih emu tu rasanya emu tu dulu yang lapah daging aku weiii...

      Delete
  2. Ketawa I baca entry ni Sha, sampai my friend kat depan heran. So funny and selamba jer your choice of words..I enjoyed it.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zu, tak tahu dah macam mana nak menulis Zu sebab dah lama tak menulis kat sini. So Sha bantai je menulis macam gaya bercakap hehe..

      Delete
  3. Bestnyaaaaaaa kalau la I dekat nak join

    ReplyDelete
  4. tabik spring pada akak n team
    betul tu, tak ramai yg sanggup korbankan cuti hari minggu buat kerja amal camni

    ReplyDelete

Aidilfitri pula..

Baru settle meeting dengan Raymond and Angel untuk add Aidilfitri..semoga ada idea untuk buat pantun raya!