Thursday 16 January 2020

Beard Brothers BBQ punya penangan!

Mai nak share pasal restoran kat Tropicana ni, u all sure pernah dengar pasal Beard Brothers BBQ ini yang menawarkan hidangan ala Texas dan memang style dia orang serve makanan pun sebiji macam korang makan di sebuah restoran di Texas. Maksud aku, depa hantar makanan yang dipesan agak ambil masa sebab depa masak masa tu juga bila kita order.

Maknanya makanan yang korang makan tu fresh dan segar dari ladang, bila fresh maksudnya korang makan yang terbaiklah kan. Tapi aku ok je depa hantar lambat pun sebab mostly menu yang dia orang buat tu sedap dan kena dengan tekak aku. So semalam sempat p food testing kat Beards Brothers Deli ni. Gigih aku temankan bos untuk buat food testing.

Korang suka ramen tak? Aku dah tentu suka segala macam ramen, maggi atau spaghetti. Aku test dua jenis ramen. Beef Ramen dan Chicken Ramen

Kalau ikut taste aku, beef ramen Beard Brothers ni sedap wehhh..beefnya tender and juicy..aku tak makan daging sebab aku rasa macam tak berapa best je kebanyakan daging yg pernah aku cuba tapi yg beef ramen kat sini memang highly recommend. Sup pun sedap, katanya sup tu dibroth selama 14 jam dan kalau ikut apa yang aku tahu, lagi lama masak lagi sedap..cuma dari aspek zat tu mungkin tak berapa banyaklah sebab dah terlalu lama atas dapur kan tapi beef tu memang ada umphh la korang. presentation pun not bad sebab depa letak dried nori, roasted sesame seed dan spring onion. Ada juga sebelah soft boil egg which is added value laa pada beef ramen depa ni. Confirm tak mengecewakan kalau korang p makan dengan family atau awekss.

Nazri Jameson, owner Beard Brothers BBQ yang menawarkan hidangan style Texas.
Yang belah kanan tu parner dia. Menu yang depa offer ni memang berbaloi untuk dicuba.
Apa kata korang ajak akwan-kawan gi makan sini weekend ni, tak mengecewakan uols!
Dalam kes aku ni, aku suka chicken tapi bila dah makan beef ramen hat depa serve mula-mula ni aku rasa chicken ramen tak berapa best pulak sebab dah tertarik dengan beef ramen. Tapi bagi penggemar chicken pasti sedap la weii.Presentation sama ja dengan beef ramen cuma rasa tentulah ada beza sbb hat tu beef, hat ni chicken. Jadi korang boleh pilih mana yg korang suka.
Beef Ramen Beard Brothers BBQ yang aku kata sedap tu. Cer tengok kuah tu betu-betul korang,
sila bayangkan rasanya yang sedap, kena je bila sampai kat lidah kau dan soft boil egg tu memang bagi nilai
tambah pada menu ini selain smoke beef yang bagi aku, mengembalikan nostalgia macam makan sup daging
yang mak aku masak guna kayu api. Korang telan air liur aku tak bertanggungjawab ek..
Chicken karage yang hadsome je aku nampak, memang rasa pun smart juga. Ibarat kata
kalau ini adalah pak we, memang sesuai untuk disambar. Segak je bila kau kunyah slowly..ada rasa
ayam goreng yang sangat mulia..ehh ayam goreng pun mulia ke?
 Chicken karage ni memang meletopss sebab depa serve panas-panas dan crispy sangat isi ayam yang depa bagi. Disertakan juga dressing dan aku lebih suka cecah dengan cili oil depa yang rangup dan terasa pedasnya tu.
OK ini sandwich BB New York Pastrami dan London Salt Beef . Kedua-duanya aku suka
sebab depa guna sourdough rye bread..roti artisan yang sangat sedap bagi aku.

Lagi satu yang aku try ialah BB New York Pastrami. Ini pun awesome juga sebab depa guna sourdough rye bread yang mana aku memang suka makan sourdough bread. Boleh dikatakan presentation depa ni artisan sangat. Sourdough depa pun dah terlebih artisan bagi aku sebab roti tu memang sedap..tapi kalau korang tak makan sourdough mungkin kat tekak korang roti ni x best. But if u asking me about sandwich ni, pun aku bagi ibu jari sebab sourdough dan beef smoke yang  dihidangkan memang rare. Bersama BB New York Pastrami ni, ada London Salt Beef Sandwich..bezanya sikit ja, beef tu depa slow cooked selama 5 jam sebelum dihiris untuk dimasukkan ke dalam lapisan sandwich.
Guys ini mac n cheese depa yang sedap, petite and yummylicious!
Mac & cheese depa ok je. Kecik comei macaroni yang digunakan, buat aku rasa macam kanak-kanak pula makan mac & cheese cute mute tu hahaha

Ehh korang kena try juga cream coffee kat sini yang rasanya berbeza sangat dengan coffee kat cafe lain. Kopi depa ni satu macam sedap oo..dah la depa serve kopi dalam botol comel, label cantik dan paling kebabom kopi tu sendiri pun sedap rasa sebab depa guna Ireland Cream, brew dalam tempoh yang lama. Jadi aku rasa inilah rahsia kenapa kopi depa ni sedap.
Apa yang special pasal kopi ini ialah Ireland cream yang digunakan
dalam pembuatannya. Ada rasa creamy, milky dan yg penting kau tak akan
rasa masam atau pahit lepas minum kopi ni.
Oklah tak mau cakap lebih-lebih sebab citarasa dan selera korang mungkin tak sama dengan aku, tapi seriously tak mengecewakan kalau korang makan ramen kat sini, dan kopi tu plssss korang kena cuba juga.

No comments:

Post a Comment

Patin Tempoyak Kak Nik..

Saya tak pernah cuba patin tempoyak di Kedai Kak Nik walaupun dah banyak kali ada rakan beritahu masakan patin di kedai berkenaan sedap d...