Sunday 18 December 2011

Pontianak

Ini bunga yang dah kering
bungan kesukaan aku
aku dah simpan hampir dua tahun
tapi bila buka je tempat simpanan bunga ini
bau wangi semerbak
wanginya tak hilang
amat menyenangkan...
ada orang kata bunga ni bunga pontianak
sebab baunya akan semerbak selepas midnite
namanya bunga kesidang
aku suka sampai bila2 bunga ini
tapi kalau tanam tak pernahnya mau tumbuh...
ehh tetiba ada bau wangi lah...???

24 comments:

  1. wangi? maaf, aku pakai perfume baru petang ni...

    ReplyDelete
  2. ko pakai pewangi apa beb? wangi tak? haha...

    ReplyDelete
  3. pewangi haruman kemboja.

    ReplyDelete
  4. Kemboja? Eh aku suka bunga tu.. Sebab ia bunga kuburan..

    ReplyDelete
  5. hahahaa..! antara kemboja dengan kesidang, yang mana satu kau pilih?

    ReplyDelete
  6. Kesidang pilihan pertama kerana baunya dan kemboja selepas kesidang kerana statusnya...

    ReplyDelete
  7. bermakna, bau bunga kesidang lebih mempunyai aroma yang menusuk sampai jantung?

    ReplyDelete
  8. Yerpnya, baunya kekal Dan melekat...

    ReplyDelete
  9. Seri seram tu kak engku sinar fm woii... Aku punya Siri seram...

    ReplyDelete
  10. bau wangi bunga2 ni i kurang suka..takuttt

    ReplyDelete
  11. NP, I suka...kalau bau wangi malam2 masa I balik keje nak masuk pintu rumah tu I buat tak tahu jer...

    ReplyDelete
  12. takut la tu. baru aku tau kau (dan NP) buat-buat berani selama ni.

    ReplyDelete
  13. aku suka wangi-wangian, membuatkan aku tenang dan tenteram. pasal pokok tu aku tak pernah dengar, mgkn kampung aku xde sepisis pokok tu.

    ReplyDelete
  14. Eh aku tarak apa pun, bunga ni memang aku suka...jadi segala apa yg berkaitan dengannya maka aku suka...no fear ok!

    ReplyDelete
  15. TP, pokok tu ada banyak kat kampung, mungkin ko x kenal kot. Ia tumbuh menjalar, daunnya lebar berwarna hijau neon, bunganya lazim kembang setangkai setangkai dan berwarna putih. Baunya bangkit dan semerbak pada waktu malam. Kerana bau wangi yg luar biasa itulah ia digelar bunga pontianak atau harum sundal malam...

    ReplyDelete
  16. oh, harum sundal malam...

    ReplyDelete
  17. @SM
    mana ada buat2 berani bab2 mcm ni wey....

    ReplyDelete
  18. NP: SM sorang jer berani buat2 main dengan mende cenggini, kita tengok nanti..

    ReplyDelete

Aidilfitri pula..

Baru settle meeting dengan Raymond and Angel untuk add Aidilfitri..semoga ada idea untuk buat pantun raya!