Thursday 21 November 2019

Laksa Sarawak...




Kena report duty? Ya lah, report duty kat diri sendiri setelah nak masuk setahun saya tak menulis di sini. Kebelakangan ini kehendak untuk menulis muncul semula dalam diri. Selama ini saya menulis kerana keperluan tugas hakiki sebagai wartawan di sebuah portal online tapi yang ini saya menulis kerana saya ingin menulis apa yang ada dalam minda saya yang sudah bertahun terkumpul.

Cantik sangat able decorationnya..
Dua tiga hari ini teringin pula nak makan laksa Sarawak yang sedap itu. Kali terakhir saya makan Disember tahun lalu di Kuching, semalam teringat-ingat lagi. Tak tahulah sama ada teringat laksa Sarawak atau teringat orang di Sarawak sebenarnya, dua-dua pun ya. Takkan sampai nak beli tiket p Kucing kot kan sebab nak makan semangkuk laksa Sarawak walaupun saya tahu kalau saya ke sana, macam-mana jenis makanan tempatan saya boleh cuba sebab ada orang yang akan bawa saya ke sana  ke sini  utk saya cari makanan yang diidamkan. Belum sampai masa saya nak menggunakan khidmat dia, tunggu lain kali..

Haa penuh kehijauan, bau bunga segar menusuk hidung, saya
rasa macam dah ada betul-betul kat Borneo.
Kebetulan semalam saya dijemput menghadiri media night anjuran Sarawak Tourism di KL Hilton. Berjumpa ramai rakan media di situ, ada yang lama dan ada yang baru. Namun yang paling buat saya teruja ialah dekorasi dewan di KL Hilton yang 100 peratus berubah. Rasa seperti berada di dalam lingkungan kehijauan Borneo sahaja sebab sekeliling dipenuhi kehijauan rimba dan tambah melankolik bila Tony Eusof yang juga MC memulakan acara mengenai kisah Puteri Sejinjang dan Puteri Santubong. Saya fikir koreografernya sangat kreatif kerana berjaya membawa suasana rimba ke dalam sebuah dewan kecil, lengkap dengan bunyi desir bayu dan air sungai.

Laksa Sarawak yang sangat sedap..abaikan quality pic ya sbb lampu lip lap
tak dapat nak ambil proper..
Ada lagi perkara yang saya suka, iaitu laksa Sarawak yang dihidangkan. Dapatlah merasa dan gian nak makan laksa Sarawak pun settle. Kalau u all nak bercuti, Sarawak is among the best place to go because Bumi Kenyalang kaya kisah dan lokasi menarik, even Kuching Waterfront itself pun dah sangat mengujakan bagi saya kerana setiap malam ada lighting show yang sangat unik. Masa saya ke sana dulu, sempat lihat show berkenaan. TQ Abang Long Kawasan yg sanggup buang masa dia bawa saya tercegat di situ sebab nak lihat night view di Kuching Waterfront dan berjalan-jalan di Darul Hana Bridge.

So apa lagi u all, cuti sekolah tak lama lagi kan? Cepat beli tiket flight yer..

No comments:

Post a Comment

Aidilfitri pula..

Baru settle meeting dengan Raymond and Angel untuk add Aidilfitri..semoga ada idea untuk buat pantun raya!