Tuesday 7 November 2017

Turki Part 1: Kula and who is Amina, Ali, Zaynab, Nusrien, Azmi and Yigit

When you travel and you pass people on the street, some are for you, some are not. And in this case, Amina is belonging to us, includes Ali, Zaynab, Nesrien etc..and the journey begins..

Apabila saya mengambil keputusan untuk travel ke Turki bersama seorang pensyarah Geologi dari UM, Dr Ros Fatihah Muhammad, saya sudah memikirkan kemungkinan senario yang akan kami hadapi ialah tiada acara shopping, tiada senario travel seperti tour yang sudah disusun oleh penganjur apatah lagi lokasi lawatan kami sudah semestinya taman batu atau geopark. Dan saya suka dengan aturcara ini, shopping is not in our list kerana saya bukan berwang tapi saya tetap mahu melangkah jauh..

Sebagai pengenalan, Kula terletak dalam daerah Manisa, di bahagian Barat Turki. Ia adalah sebuah kawasan geopark (Kula Geopark) dan diperakui oleh UNESCO sebagai sebuah kawasan yang dilindungi (Kula Volcanic Geopark), also known as Kula Geopark. A protected area of geological heritage, located in Kula, Manisa. It was recognized by UNESCO as a Unesco Global Geopark in 2013, and is the country’s only geopark. – Wikipedia. 


Kami tiba di Kula setelah menaiki sebuah bas kecil dan sebelumnya sudah lapan jam berada di atas bas dari Pamukkale. Jam sudah hampir 2 petang dan tiada seorang pun di atas bas kecil itu yang tahu berbahasa Inggeris, namun ada dua wanita pertengahan usia yang sangat rajin berbual. Walaupun tidak memahami butir percakapan mereka, kami tetap senyum dan mengangguk. Kami hanya menyebut Kula Geopark dan memang dua patah perkataan itulah saja yang turut difahami pemandu bas dan dua wanita berkenaan.

Dengan luggage sederhana besar dan satu beg sandang, kami turun di Kula dan wanita berkenaan beria-ia mahu kami mengikut beliau. Saya dan Dr Ros membuat dialog sendiri.

Dr Ros: Agaknya dia nak ajak kita g makan tengah hari rumah dia kot ya..hehe
Saya: Tak mungkin, dia tak kenal kita. Ke dia nak jual kita..ehh tapi sini muslim kan
Dr Ros: Iskk nak jual ke..tak mungkin.Kita ikut saja ya, lagipun ini siang hari, kita nampak dia nak g mana.
Saya: Ok kita tawakal. Semoga Allah bersama kita..dan dia juga. Kita bersangka baik ya Dr Ros, sebab kita pun orang baik ahahaha (kami berdua ketawa untuk pujuk hati sendiri. Sebenarnya dalam hati kami, hanya Allah yang tahu bahawa kami sesat dalam dunia asing dan berjalan ikut kaki..)
Saya dan Aminah yang beria-ia ingin membantu kami. Sayangnya, kerana terlalu gembira
saya terlupa mengambil no telefon Aminah, yang sangat ingat ialah mengajak beliau bergambar sahaja. Semoga Allah
membalas jasa baik Aminah kepada kami...
Dalam kalut berfikir dan ikut wanita berkenaan setelah beberapa minit berjalan, kami dibawa masuk ke dalam sebuah bangunan pejabat dan diperkenalkan dengan seorang receptionist di situ. Wanita berkenaan beria-ia menerangkan kepada wanita yang lebih muda di situ dan akhirnya muncul wanita yang juga muda berbaju dan bertudung hitam, dia memperkenalkan diri sebagai staff di situ.

Dia: Are you speak German? Italy? Turkish?
Kami: No..we speak English, little bit Arabic and Malay.
Dia: Ok, not a problem. I am Zaynab. Youre at Kula Municipal Office now and this lady told us both of you want to visit Kula Geopark.
Kami: Yes! Yes Kula Geopark.
Zaynab: We will connect you with Tourism Dept which manage the geopark and the person is Mr Ali Karatas. Wait a minute...

Saya dan (dari kiri) Zaynab, Ali Karatas dan Nasrien...
Dang!!!! Kami rasa nak melompat dan menjerit kegembiraan sebab akhirnya ada orang faham tujuan kami dan boleh bercakap dalam bahasa yang difahami. Sambil menunggu Mr Ali Karatas dari Pejabat Tourism yang juga berada di bawah Kula Municipal Council, kami diberi teh dan jus buah oleh petugas di situ. Sambil menunggu Ali, kami diperkenalkan dengan Nasrien dan kami ambil peluang tanya apakah nama wanita yang bawa kami ke sini tadi. Namanya Aminah dan katanya dia tahu kami nak visit geopark, sebab itu dia bawa kami ke pejabat Mayor ini. (Ya Allah, saya nak sujud syukur sebenarnya di situ tapi keadaan tidak sesuai, jadi saya buat kemudian bila dah ada di hotel).

Tidak lama kemudian, Mr Ali Karatas muncul dan perjalanan kami ke Geopark pun bermula. Dari pejabat Mayor, kami dibawa ke pejabat Mr Ali dan diperkenalkan pula dengan Ketua Ali, Mr Azmi Acikdil dan Yigit Karakuzu. Nasib menyebelahi kami apabila Azmi memperkenalkan diri beliau mengenali Prof Emeritus Dato Dr Ibrahim Komoo (yang tidak asing lagi dengan bidang geologi di Malaysia). Dan Dr Ros juga pernah bekerja dengan Prof Ibrahim. Jadi atas 'enthusiast' terhadap geology, Azmi meminta Ali membantu kami untuk melawat Kula Geologi Park. Mereka menganggap kami tetamu istimewa Kula memandangkan sebelum ini sangat jarang pelancong asing muncul di Kula semata-mata untuk melawat Geopark di situ (Malah kami anggap kami pelancong Malaysia yang pertama melawat Kula Geopark..melampau tak? Hahahah who cares!)

Sekali lagi kami rasa Allah sangat menyayangi kami kerana diberi kemudahan mengenali orang yang tepat dalam perjalanan berbeza bahasa ini dan Ali membantu kami selama dua hari sehinggalah kami menaiki bas meneruskan perjalanan ke Izmir dan seterusnya ke Cesme untuk ke lokasi seterusnya.

Sambil duduk di bilik penginapan, saya terfikir betapa Allah memudahkan perjalanan kami ke tempat yang tiada tercatit dalam peta pelancongan Turki walaupun ia diperakui Unesco dan pelancong Malaysia juga mungkin tidak terfikir untuk memijak tanah Kula kerana tiada apa di sini. Kula sebuah pekan kecil, aman, cool dan penduduknya sangat tenang. Elemen pelancongan di sini hanyalah geopark dan saya tidak fikir ada pelancong Malaysia yang berminat untuk menjelajah tapak kawasan bekas letusan 82 volcano beribu tahu lalu. Kini semua volcano itu sudah mati, yang tinggal hanyalah kesan letusan dengan tanah berwarna coklat (Kula) dan Kula mendapat namanya dari warna tanah akibat letusan 82 volcano itu. 
Dr Ros (dari kiri), saya, Mr Azmi dan Yigit.

Ali Karatas yang membantu merealisasikan perjalanan geopark kami menjadi kenyataan. Semoga segala kebaikan Ali dan yang rakan-rakannya diberi kebaikan juga kepada mereka oleh Allah SWT.
Selain Basaltic Lava Flow Plains, kami turut ke Kula Fairy Chimneys, Kula Hot Spring, Cakirca Basalt Column Site dan Kula Divit Geotrail yang sangat mengkagumkan. Kami melihat kebesaran dan kejadian Allah yang sangat mengkagumkan..tidak terucap sebenarnya!

To be Continue..

2 comments:

Patin Tempoyak Kak Nik..

Saya tak pernah cuba patin tempoyak di Kedai Kak Nik walaupun dah banyak kali ada rakan beritahu masakan patin di kedai berkenaan sedap d...